سومین پیش نشست همایش تعامل نظام دانشگاهی و فضای اجتماعی با حضور دکتر یوسف رشیدی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، دکتر محسن ناصری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و مهندس محمد درویش رییس کمیته محیط زیست کرسی سلامت اجتماعی یونسکو روز دوشنبه ۷ بهمن ماه در سالن مرحوم قانعی راد برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در ابتدای این نشست مهندس درویش با اشاره به اینکه مشکل آلودگی هوا روز به روز رو به وخامنت است گفت: دانشگاه ها نتوانستند به درستی به وظیفه خود عمل کنند و نقشه راهی برای حل این م شکل ارائه کنند. وی به تجربه شهر بوگوتا در آمریکای لاتین اشاره کرد که چطور در طی ۸ سال موفق به کنترل آلودگی هوا شده اند.

وی در ادامه گفت: در شهر تهران با وجود داشتن بودجه حتی نتوانستیم برای مقابله برای آلودگی هوا فرهنگ سازی کنیم و زیست محوری را جایگزین خودرو محوری کنیم. رییس کمیته محیط زیست کرسی سلامت اجتماعی یونسکو در پایان گفت: دانشگاه ها باید برای ایجاد این کنشگری خوراک علمی مهیا کنند و متحد و هماهنگ عمل کنند. وی تاکید کرد این تحول باید از خود دانشگاهیان آغاز شود و در این امر پیشگام باشند.

در ادامه دکتر رشیدی با رجوع به کتاب تجارب ژاپن در جنگ با آلودگی هوا گفت: مشکل آلودگی هوا فقط مختص ایران نیست و بسیاری از کشورها آن را تجربه کرده اند. وی در ادامه افزود: فشار افکار عمومی باید موتور محرکی برای سیاستگذاران برای مقابله با آلودگی هوا باشد و آلودگی هوا به عنوان یک موضوع اجتماعی مطرح شود. وی کاهش آلاینده آزبست و      و همچنین ارتقا کیفیت سوخت را نسبت به گذشته امری مثبت دانست.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی از عدم مشارکت دادن دانشگاه ها و مراکز علمی انتقاد کرد. وی افزود: عدم توجه به حمل و نقل عمومی و نپرداختن به بحث های مدیریتی آلودگی هوا را از نقاط ضعف دانست. وی در پایان تاکید کرد: دانشگاه ها باید احساس مسئولیت اجتماعی داشته باشند و بیشتر به این حوزه بپردازند.

دکتر ناصری با اشاره به اینکه دانشگاه ها در حال تحول هستند گفت: تحولاتی در دیدگاه ها در حال رخ دادن است و در مرحله پوست اندازی هستیم بنابراین با یک نهاد بالغ روبرو نیستیم. وی در ادامه گفت: برای بهبود شرایط باید با توجه به شرایط منطقه خودمان به دنبال راهکار باشیم و مفهوم تعالی توسعه در کشور باید بازتعریف شود. عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: سیاستگذاری باید همیشه سهولت اجتماعی را جلوتر از محدودیت ها فراهم کند.  دانشگاه ها نیز وظایفی دارند که بخشی از آن افزایش سطح اطلاعات و بینش عمومی است. وی افزود: دانشگاه ها تلاش کرده اند در راستای مسئولیت اجتماعی خود ایفای نقش کنند و به نظر می رسد قسمت عمده ای از دانشگاه ها اثرگذاری اجتماعی را به هدف خود تبدیل کرده اند.

در انتها حاضرین به بحث و تبادل نظر پرداختند.

گفتنیست موارد مطرح شده در پیش نشست ها در همایش تعامل نظام دانشگاهی و فضای اجتماعی که در خرداد ۹۹ برگزار خواهد شد در قالب پانل های تخصصی عنوان خواهند شد.