دانشمندان موسسه BGI، غول جهانی توالی‌سازی DNA واقع در چین می‌خواهند از دانش و تخصص خود در حیطه ژنتیک برای یافتن درمان‌های دقیق پزشکی بهره بگیرند.

حدود ۶ سال پیش چین به لطف فعالیت‌های تنها یک شرکت، تبدیل به رهبر توالی‎سازی DNA در جهان شد، شرکت BGI واقع در شنژن در جنوب غربی چین.

آن زمان این شرکت چینی ۱۲۸ دستگاه توالی‌سازی سریع را از سراسر جهان خرید و گفته می‌شد نیمی از ظرفیت جهانی رمزگشایی را از DNA در اختیار دارد.

این شرکت در واقع ارتشی را از کارشناسان جوان اطلاعات بیولوژیک تشکیل داده بود که با همکاری و مشارکت محققان پیشرو در سراسر جهان، مبادرت به انتشار توالی DNA بسیاری از موجودات و مخلوقات، از انسان‌های عصر باستان گرفته تا پانداهای غول‌پیکر، می‌کردند.

به گفته برخی صاحب نظران، این شرکت همچنین به خاطر در پیش گرفتن روش آزمون‌وخطا در تعیین ژنوم شهرت یافت، و به قولی در این حیطه بیشتر از مغز، از عضله بهره می‌برد.

اینک اما، به نظر می‌رسد شرایط تفاوت کرده است. در تابستان گذشته بود که جون‌وانگ، معروف‌ترین دانشمند شرکت BGI و رهبر فکری این مجموعه، شرکت را ترک کرد.

ساختاری که شرکت را به غول توالی‌سازی DNA جهان تبدیل کرده بود، دیگر منسوخ و قدیمی به نظر می‌رسید و تلاش شرکت برای ایجاد یک سازوکار توالی‌سازی DNA در مقیاس صنعتی پیشتر به بن بست خورد و موجب شد کارکنان شعبه BGI در ایالات متحده مرخص شوند.

در این اثنا، بازار رقیب BGI یعنی شرکت Illumina’s X series بسیار داغ بود که باعث افزایش سرعت توالی‌سازی DNA و کاهش هزینه‌های این کار شد.

طی این مدت، رقبای BGI با بهره‌گیری از آخرین دستگاه‌های توالی‌سازی DNA یکی پس از دیگری ظاهر شدند.

شاخص‌ترین این رقبا، شرکت Novogene واقع در پکن است که در سال ۲۰۱۱ توسط روییکیانگ لی، قائم مقام سابق BGI تاسیس شد.

با این حال، هرچند BGI شاید دیگر آن تسلط بی‌چون‌وچرای سابق را در این زمینه نداشته باشد، هنوز مدعی برخورداری از بالاترین ظرفیت توالی‌سازی DNA در جهان و نیز پیگیری برنامه‌ها و جاه‌طلبی‌های علمی بزرگ است، از جمله تعیین توالی ژنوم یک میلیون انسان، یک میلیون گونه گیاهی و جانوری و یک میلیون اکوسیستم میکروبی. امروزه چین، با بهره‌گیری از مبنایی گسترده‌تر در حال بازتعریف خود به عنوان قدرت نخست توالی‌سازی در جهان است.

آن‌چه به این بلندپروازی دامن می‌زند، یک پروژه چند میلیارددلاری – پروژه ۱۵ ساله ابتکار درمان‌های دقیق – است که سال گذشته دولت چین از آن پرده برداشت و پروژه‌ای که آمریکایی‌ها نیز آن را دنبال می‌کنند.

اگر این پروژه‌های جاه‌طلبانه به نتیجه برسند، پزشکان می‌توانند با بهره‌گیری از ژنوم و فیزیولوژی هر فردی بهترین درمان را برای بیماری‌های وی بیابند. هدف کنونی شرکت‌های توالی‌سازی DNA آن است داده‌های ژنتیکی را تبدیل به مزیت‌های پزشکی و درمانی کنند.

برای تحقق این هدف، داده‌های مربوط به توالی DNA کفایت نمی‌کند. از این رو، شرکت‌های چینی قصد دارند گامی فراتر از توالی‌سازی بر مبنای آزمون‌وخطا بردارند و دریابند چگونه عوامل مرتبط با سبک زندگی، مانند تغذیه تا این حد در درک عوامل بیماری‌زا و درمان آنها اهمیت دارند.

هانس ازماراسون، مدیر عملیاتی و از بنیان‌گذاران یک شرکت عمده فعال در حیطه ژنتیک در ماساچوستس که به نوعی شعبه یک شرکت چینی در آمریکا محسوب می‌شود در این‌باره می‌گوید: «نکته درباره چینی‌ها این است که جاه‌طلبی آنها برای رسیدن به برنامه درمان‌های دقیق ابعادی گسترده‌تر از فعالان آمریکایی دارد. چینی‌ها پرتحرک‌اند و پذیرای همه چیز. از این‌رو، ایده آنان برای تلفیق علم ژنوم در مراقبت‌های درمانی، واقعی به نظر می‌رسد».

منبع: Nature

مترجم : حمید خطیبی