کرسی یونسکو در ترویج علم هم‌زمان با روز جهانی زنان در علم و با هدف ساده‌سازی علم برای عموم مردم، نخستین رویداد گفتمان پیشرو علمی (گپ): ایده‌ها و تجربه‌های زنان در علم و فناوری را دوشنبه ۲۸ بهمن ماه در محل دانشگاه الزهرا برگزار کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز  تحقیقات سیاست علمی کشور در این مراسم که با حضور دکتر وحید احمدی، مشاور وزیر و رییس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، دکتر لعیا جنیدی، معاون حقوقی رییس جمهور، دکتر اکرم قدیمی، معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و رئیس کرسی یونسکو در ترویج علم،  دکتر مهناز ملانظری، رییس دانشگاه الزهرا، دکتر نسرین نورشاهی، رئیس مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی، دکتر سوسن باستانی، معاون بررسی‌های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، دکتر الهه حجازی، رئیس دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، دکتر نیره‌اعظم خوش‌خلق‌سیما، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و دکتر نسرین مصفا، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، دکتر زهیر صباغ‌پور، سرپرست معاونت بین‌الملل مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران و جمعی از مدیران و سفیران برگزار شد، از ایده‌های برتر بانوان فعال در حوزه علم و فناوری تقدیر شد.

لازم به ذکر است پس از فراخوان عمومی کرسی یونسکو در ترویج علم و دریافت طرح‌های زنان صاحب ایده، ۷۰ اثر دریافتی مورد داوری قرار گرفت. داوران ۶ اثر را برگزیدند و از آنها تجلیل به عمل آمد.  همچنین ۱۳ اثر به صورت ارائه پوستری انتخاب و آثارشان در این روز به نمایش گذاشته شد. برگزیدگان عبارت بودند از:

*دکتر شهره آریائی‌نژاد، دارنده مدرک دکتری شیمی از دانشگاه تهران و عضو هیأت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و مفتخر به دریافت جوایز مختلف، با ایده کیت تکنیک مولکولی تشخیص ده نوع گوشت مختلف در فرآورده‌های گوشتی. این ایده امکان تشخیص ده گونه مختلف از گوشت و فرآورده‌های آن را با یک روش مولکولی فراهم می‌کند.

*دکتر پریسا جنوبی، دارای مدرک دکترا در رشته زیست‌شناسی سلولی و تکوینی گیاهی و دانشیار و پژوهشگر برتر دانشگاه خوارزمی و از جمله فعالان در حوزه علم، پژوهش و اختراع که ایده استفاده از ژلاریوم‌های کشت بافتی در اماکن عمومی را مطرح کردند. در این ایده گلدان‌های سرپوشیده توسط متخصصین کشت بافت تهیه می‌شوند که نیاز به هیچ‌گونه مراقبت به جز تأمین نور مناسب ندارند.

*دکتر فرانک کبیری که دارای مدرک دکترای شهرسازی از دانشگاه هنر اصفهان، عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد و از زنان موفق در زمینه مدیریت هستند، تجربیات سخت اما شیرین در زندگی خود را ارائه دادند. تجربه دکتر کبیری در خصوص ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و به پایان رساندن موفق آن همراه با دو بارداری، مبتلا شدن به بیماری و سختی‌های ناشی از آن بود.

*خانم لاله مشرف با مدرک دکترای تخصصی صنایع غذایی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان هستند و تجربیات مختلفی در حوزه پژوهش و اختراع دارند که طرح اصلاح خصوصیات تغذیه‌ای نان و فرآورده‌های آن را بیان کردند. ایده ایشان در زمینه بررسی شرایط تخمیر مستقیم سبوس و بهینه‌سازی شرایط برای کاهش اسید فیتیک و در عین حال حفظ خصوصیات کیفی سبوس آن بود.

*دکتر مریم میربخش، دارنده مدرک دکترای تخصصی در رشته میکروبیولوژی، عضو هیأت علمی پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و پژوهشگر فعال کشور با طرح برگزیده دستیابی به دانش فنی تولید پروبیوتیک بومی میگو. ایده دکتر میربخش در خصوص دانش فنی تولید بیش از ۸ تن پروبیوتیک بومی با برند " تک سل" در مقیاس صنعتی بود.

*دکتر نیکروز باقری که مدرک خود را در رشته مکانیک ماشین‌های کشاورزی اخذ کرده‌اند، نویسنده چندین مقاله علمی بوده‌اند و تاکنون در طرح‌های تحقیقاتی مختلفی حضور داشته‌اند، ایده تشخیص زودهنگام بیماری آتشک درختان گلابی با استفاده از فناوری سنجش از دور چندطیفی را ارائه دادند. در طرح ایشان فناوری سنجش از دور چندطیفی به کار گرفته می‌شود تا امکان تشخیص زودهنگام بیماری آتشک در درختان دانه‌دار فراهم شود.

پس از پایان ارائه‌های زنان دارای ایده، دکتر شهره آریائی‌نژاد از طریق نظرسنجی آنلاین توسط حضار به عنوان ارائه‌دهنده برتر انتخاب شد. همچنین در حاشیه‌ی این مراسم ۱۳ طرح به صورت پوستر ارائه شد که عبارت بودند از: طراحی وزن‌متر برای تخمین وزن درگاومیش‌های استان خوزستان توسط بهاره طاهری دزفولی؛ ملات و قطعات پیش‌ساخته گچی فرآوری شده با نانوسیلیس و تولید بتن سد با قابلیت حرارت‌زایی پایین و عدم ترک‌‌خوردگی توسط معصومه هاشم‌پور؛ تجربه در صنعت گردشگری ومردم‌شناسی توسط راضیه جعفرپور؛ تجربه پیاده‌سازی روش Universal Design for Learning در استان کردستان توسط آسو شجاعی؛  طراحی و ساخت  واكسن زنده دوگانة نيوکاسل (La Sota) + برونشيت عفوني (H-120) و طراحي و ساخت واكسن زنده برونشيت عفوني طيور سويه IB12IR توسط شهین مسعودی؛ تولید نانوالیاف از پسماندهای پروتئینی توسط فوژان بدیعی و مریم هاشمی؛ تولید و فرمولاسیون پروبیوتیک جدید گیاهی (بیوکنترل/ بیوفرتیلایزر) مبتنی بر سویه‌های بومی قارچ تریکودرما توسط مژگان کوثری؛ تولید و ارزيابي كارايي سه محصول فرموله‌شده بر پايه باكتري‌هاي محرك رشد در كشت گلخانه‌اي خيار، گوجه‌فرنگي و فلفل‌دلمه‌اي توسط اکرم صادقی؛ دانش فنی تولید انبوه نهال‌های سالم سیب با فناوری کشت بافت و انتقال آن به بخش خصوصی توسط مریم جعفرخانی کرمانی؛ افزایش ماندگاری جوانه گندم با استفاده از فناوری پلاسمای سرد توسط مریم هاشمی؛ تولید زیست‌حسگر (بیوسنسور) بر پایه پلیمرهای زیست تجزیه‌پذیر برای تشخیص فساد مواد غذایی توسط ندا مفتون آزاد؛ تولید زخم‌پوش ضد میکربی گیاهی توسط فروغ سنجریان و خانه تکانی ذهنی، عبور از دانسته‌های بی‌حاصل توسط سمیه سادات آخشیک.