به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، در نشست بررسی اهداف شبکه ملی سیاست‌پژوهی علم و فناوری که روز یازدهم آذر ماه ۱۳۹۶ در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و با حضور جمعی از اعضای هیأت علمی مرکز و دیگر صاحبنظران این حوزه برگزار شد، دکتر وحید احمدی، رئیس مرکز، با اشاره به اهمیت فراوان شکل‌گیری این شبکه در کشور گفت: بین بخش نظریه‌پردازی و سیاست‌گذاری باید ارتباط مستقیم وجود داشته باشد تا از ظرفیت های شبکه ملی در کشور به خوبی استفاده شود.

وی افزود: از طرفی نقش سیاستگذاری را نمی توان بر عهده یک نهاد گذاشت و از طرف دیگر مهمترین نکته در سیاست‌گذاری، پیشنهاد مدلی است که بتواند به طور مناسب ارتباط بین عرضه، تقاضا و دولت را ایجاد کند. در این راستا باید از ظرفیت های داخلی و بین‌المللی استفاده کنیم تا با ایجاد پیوند بین حلقه های مختلف سیاستگذاران و صاحبنظران،  بر چالش های موجود در این حوزه فائق آییم.

وی مشکلات موجود در نرسیدن به اهداف مرکز در این خصوص را با مسائل فرهنگی و عدم استفاده از مدل صحیح توسط سیاستگذاران مرتبط دانست و گفت: مرکز دارای سه ماموریت مهم می باشد که شامل نقش اتاق فکر وزرات علوم، نقش ستادی برای تمامی حوزه STI در کشور و نقش ملی و بین‌المللی در ایجاد شبکه و ارتباطات است طوری که با شکل‌گیری این ارتباط و همکاری با صاحبنظران، حس ارتقا ارزش و جایگاه برای آنها به وجود آید. در این صورت مرکز پیشرفت کرده و شکوفا خواهد شد.

دکتر احمدی، در انتهای سخنان خود، رمز اثرگذاری و پایداری شبکه ملی سیاست‌پژوهی علم و فناوری را این طور بیان کرد: وزارتخانه های مختلف، حوزه های زیرساختی کشور و کل مجموعه وزارت عتف باید به این باور برسند که با ملحق شدن به این شبکه است که فعالیت آنها دارای مبنای علمی می شود و همچنین در این صورت می توانند به برنامه‌ریزی های کلان و سیاستگذاری کشور ورود پیدا کردند. همچنین به طور کلی تمام افرادی که در حوزه STI فعالیت می کنند می توانند در قالب این شبکه به ایفای نقش بپردازند.

در ابتدای این نشست نیز، دکتر ناصر باقری‌مقدم، معاون پژوهش و فنّاوری مرکز به معرفی مختصر شبکه سیاست‌پژوهی و بیان اهداف، ماموریت ها، کارکردها و رویکرد توسعه ای آن پرداخت.

وی ایجاد تعامل و ارتباطات میان سازمان‌های بخش دولتی و غیردولتی به منظور ارتقا فرایندهای سیاستی، شبکه‌سازی در حوزه‌های سیاستی برای نهادهای سیاستگذار، ماهیت چندرشته‌ای و بین‌رشته‌ای مسائل و موضوعات مبتلا به سازمان‌ها و دستگاه‌های کشور در حوزه سیاست‌پژوهی، ایفای نقش متخصصین مختلف حوزه سیاست‌پژوهی STI در مسائل جاری کشور، ساماندهی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های سیاست‌پژوهی داخلی و بین‌المللی STI و ایجاد صدای تاثیرگذار در فرایند سیاستگذاری ملی را از جمله عوامل ضروری در ایجاد این شبکه عنوان کرد و گفت: مدیریت ارتباطات بین اعضای شبکه در کشور یکی از کارکردهای این شبکه است که در این صورت یک شبکه ارتباطی بین حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر از اساتید و دانشجویانی که در این حوزه مشغول فعالیت هستند ایجاد می شود و در ادامه تسهیل‌گری، تقویت و رساندن صدای این افراد به گوش سیاستگذاران به عنوان کارکرد دوم آن در نظر گرفته شده است.

دکتر باقری مقدم، در رابطه با کارکرد سوم، "مدیریت دانش"، گفت: با توجه به وجود مطالعات فراوان در کشور و عدم ثبت صحیح آنها، نیازمندیم با مدیریت این مطالعات، آنها را به یک دانش آشکار تبدیل کنیم تا بتوان در سال های آینده بدون تکرار روند قبلی، از نتایج آنها بهرمند شد. اجتماع‌سازی، تامین و تخصیص منابع لازم و همچنین توانمندسازی و ظرفیت‌سازی به عنوان یکی از نیازمندهای سیاست‌پژوهی در کشور از دیگر کارکردهای این شبکه محسوب می شود؛ در نهایت، ارزیابی اثربخشی، فعالیت مستمر مرکز در شبکه خواهد بود.

وی با معرفی سازمان شبکه، یکی از اهداف آن را ایجاد ارتباط ارایه‌دهندگان خدمات سیاست پژوهی STI و دریافت‌کنندگان این خدمات برشمرد.

معاون پژوهش و فنّاوری مرکز، در ادامه به توضیح چرخه سیاست‌پژوهی STI کشور و نقش متخصصین شبکه در تحقق آن، چارچوب مفهومی تعاملات بین‌المللی در شبکه و اهداف آن، سیاستگذاری STI در صنعت نفت و سایر موضوعات و چالش‌های سیاستی ملی پرداخت و در انتها، ابعاد ساختار شبکه ملی سیاست‌پژوهی STI را معرفی کرد.

این نشست با بیان نقطه نظرات حاضران و هم‌اندیشی درباره نحوه تشکیل، مأموریت ها و مکانیزم هایی که شبکه ملی سیاست‌پژوهی علم و فناوری می تواند در پیش بگیرد به پایان رسید.