جدیدترین کتاب دکتر بهروز شاهمردی، عضو هیأت علمی گروه پژوهشی اقتصاد علم مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، با عنوان "اطلس پیچیدگی اقتصادی" روز دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۳۹۷ در موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی و با حضور دکتر علی دینی ترکمانی، عضو هیأت علمی موسسه و دکتر یوسف حسن‌پور کارسالاری، مدیر عامل شرکت چاپ و نشر بازرگانی، ناشر این کتاب، روزنمایی شد.

دکتر شاهمرادی در این مراسم ضمن تشکر از شرکت چاپ و نشر بازرگانی به دلیل فراهم آوردن بستر مناسب برای چاپ کتاب به معرفی این شاخص پرداخت و گفت: بررسی دیدگاه پیچیدگی اقتصادی در سال ۲۰۰۶ توسط یک تیم ترکیبی از دانشگاه ماساچوست و هاروارد، شروع و در سال ۲۰۱۶ نیز  به عنوان بهترین روش تخمین رشد و توسعه اقتصادی کشورها توسط سازمان ملل مطرح شد. این شاخص می‌گوید که ترکیب موفق و بهینه دانش و مهارت می‌تواند منجر به دانش مولد شود.

وی افزود: کتاب اطلس پیچیدگی اقتصادی نیز در سال ۲۰۱۱ برای اولین بار چاپ و در سال ۲۰۱۳ تجدید چاپ شده و در سطح بین‌الملل مورد استقبال زیادی قرار گرفته است.

وی در توضیح عنوان "پیچیدگی" تصریح کرد: ریکاردو هاسمن از دانشگاه هاروارد که از توسعه‌دهندگان این شاخص در کنار سزار هیدالگو از دانشگاه ماساچوست است، بیان پیچیدگی‌های اقتصاد با استفاده از این شاخص را دلیل این نامگذاری عنوان کرده است.

به گفته این عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، کتاب‌های "چرا اطلاعات رشد می‌یابد" و کتاب "اطلس پیچیدگی اقتصادی"، تنها دو کتابی است که تا امروز در این حوزه در عرصه بین‌الملل منتشر شده است. وی افزود: کتاب اطلس پیچیدگی اقتصادی یک راهنما برای معرفی این شاخص است، برای یادگیری مبنای فکری آن نیاز است که به کتاب چرا اطلاعات رشد می‌یابد مراجعه شود.

به طور خلاصه این کتاب سعی می‌کند تا حجم دانش مولدی که هر کشوری در اختیار دارد را محاسبه کند، روش محاسبه دانش مولد می‌تواند تفاوت هنگفتی درآمدی بین کشورهای جهان را محاسبه کند و ظرفیت پیش‌بینی نرخ رشد اقتصادی کشورها را دارا باشد. در واقع، قدرت پیش‌بینی بهتری نسبت به دیگر شاخص‌های مرسوم که سعی در اندازه‌گیری رقابت‌پذیری، حکمرانی و تحصیلات دارند، خواهد داشت.

مشارکت اصلی این اطلس خلق نقشه‌ای است که شباهت محصولات را بر حسب نیازهای دانشی آنها نشان می‌دهد. این نقشه مسیری را فراهم می‌نماید که از طریق آن دانش مولد به راحتی قابل انباشت خواهد بود. این نقشه یا شبکه را فضای محصول نام نهاده‌اند و از آن جهت مکان‌یابی هر کشور، ترسیم قابلیت‌های مولد کنونی آنها و محصولاتی که در نزدیکی آنها قرار دارند، استفاده می‌شود.

در نهایت، این اطلس توسعه اقتصادی را به عنوان پروسه یادگیری اجتماعی که مملو از تله و خطر است می‌بیند. کشورها از طریق توسعه ظرفیت خلق محصولات متنوع بیشتر با پیچیدگی فزاینده، دانش مولد را انباشت می‌کنند، این پروسه مستلزم آزمون و خطاست، سفری پر خطر در یافتن ممکن‌ها است. کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و سیاست‌گذاران نقشی اساسی در این اکتشاف اقتصادی دارند.